هنر میناکاری (عکس از حامد حق دوست، خبرگزاری فارس)
ملكم:
ايرانيان در ساخت مصنوعات استعداد و مهارت دارند، ولي از حمايت حكومت ها برخوردار نمي شوند
ايرانيان در ساختن ابزار صنعتي، از هيچ يك از ملل شرق كمتر نيستند. كار در صنعت آهن و فولاد را خوب از پيش مي برند. توپ ريختن و توليد جنگ افزارهاي ديگر نيز در ميان ايشان متداول است و در اين راه اگر حكومتي مي داشتند كه آنها را به دانش و كسب مهارتهاي فني در صنايع جديد ترغيب مي كرد به زودي با صنعت كاران اروپايي كوس رقابت و برابري مي زدند؛(1) بدين دليل كه در كنده كاري، منبت كاري و مطلاكاري كمتر ملتي بيش از ايشان حذاقت دارد. همچنين ميناكاري را در غايت نفاست انجام مي دهند. (2)
--
مطالب مرتبط:
ايراني از نگاه انيراني - فهرست مطالب
گفتار6 ايراني پژوهي در دورۀ قاجاريه - ملکم۱ : ايرانيان از يك استبداد به استبدادي ديگر پناه مي برند
گفتار6 ايراني پژوهي در دورۀ قاجاريه - ملكم۴ : ايراني ها دروغگو و دورو هستند و خود به آن اذعان دارند
--
پي نوشت:
1. ايران به عنوان يك كشور شرقي تا اوايل سدۀ بيستم فاقد ويژگي هاي لازم براي تحولات اجتماعي از سوي مردم بوده است، زيرا نوع نظام زمينداري و از طرفي نظام استبداد شرقي و نيز نبودن طبقۀ متوسط همگي موانعي در راه وقوع انقلاب از پايين به شمار مي رفته است.
يگانه راه ممكن براي اصلاحات در ايران و نيز ساير كشورهاي مشابه، بروز فكرِ اصلاح طلبي در ذهن هيأت حاكمه و تمايل آنان به اين كار است. يعني «اصلاح از بالا» تنها طريق ممكن مي باشد. سِر جان ملكم نيز در اينجا به چنين راه حلي اعتقاد دارد.
از جمله كشورهاي شرقي كه پيش و پس از ايران به اصلاحات از بالا تن دادند مي توان به عثماني، ژاپن و بعدها به هند اشاره كرد. دو دهه پس از شروع اصلاحات در ايران، در ژاپن، اقدامات اصلاح گرايانۀ مستمري آغاز شد. اصلاحاتِ از بالا در آن كشور در نهايت با موفقيت كامل رو به رو شد و جامعۀ ژاپن دگرگوني و تحول بنيادين خود را با قبول اصلاحات از بالا تجربه نمود. مهرداد جوانبخت.
2. ملكم، سر جان. تاريخ ايران. ج2. ميرزا حيرت. ص 271.
مطالب مرتبط |
|
|
|
نظرات