سیاحان آلمانی در قرن هفدهم در برابر آرامگاه کورش کبیر در پاسارگاد (سفرنامه آلبرشت ماندلسلو، 1638م)
علل توجه ايران پژوهان در دورۀ صفوي
4. جذابيت تمدن و فرهنگ ايران
تمدن و فرهنگ ايران جاذب بسياري از تشنگان علم و دانش و هنر بوده است. بسياري از آثار ادبي ايران در اين دوره به زبان هاي مختلف اروپايي ترجمه و منتقل شده است. (1)
نمونه اي از شيفتگي و قدرت فرهنگي اين دوره را مي توان از تأثير فرهنگ ايراني بر روي اشراف لهستاني آن دوره مثال زد. اشراف لهستاني خود را از نژاد قوم باستاني سرمتي (يكي از اقوام ايراني) مي دانستند و در قرن هفدهم ميلادي به جست و جوي ريشه هاي شرقي خود برخاستند و به همين لحاظ نسبت به اروپاي غربي نظر بسيار انتقادآميزي داشتند. آنها شيفتة هنر ايران بودند و سعي در تشبه به آن داشتند.
در اواخر قرن شانزدهم مُد از شرق به لهستان وارد مي شد، نه از غرب. لباس اشراف لهستاني به پوشاك درباريان صفوي بسيار نزديك بود و لهستاني ها آگاه بودند كه اين الگوهاي ذوقي از ايران سرچشمه مي گيرد. بدين طريق منسوجات، لباس مردانه، سلاح، زره، زين و يراق و بسياري از اشياء مفيد و تزئيني ديگر مثل قاليچه هاي ايراني از ايران وارد مي شد و حتي گاهي توليد آنها به مراكز صنايع دستي ايران (تبريز، اصفهان، كاشان) سفارش داده مي شد. (2)
--
مطالب مرتبط:
ايراني از نگاه انيراني - فهرست مطالب
گفتار3- ايراني پژوهي در دورۀ صفويه (ایران در اوج) - قسمت دوم ....... رونق بازرگاني و صنعت در ايران
گفتار3- ايراني پژوهي در دورۀ صفويه (ایران در اوج) - قسمت چهارم ...... جذابيت تمدن و فرهنگ ايران
گفتار3- ايراني پژوهي در دورۀ صفويه (ایران در اوج) - قسمت ششم ...... جاذبۀ توريستي و مهمان نوازي
--
پي نوشت:
1. از سال 1704م به بعد ترجمۀ «قصه»هاي ايراني چنان مورد استقبال و توجه اروپاييان قرار گرفت كه با شناساندن صورت جديدي از موضوعات شگفت انگيز مشاهدات و بررسي هاي سياحان و ايران پژوهان را كامل كرد.
از سوي ديگر استقبالي كه در طي يك قرن از 1640 تا 1740 ميلادي از سفرنامه هاي ايران شد در آثار ادبي آن قرن طنين افكند و جهان شاهد رسوخ عوامل و عناصر خيال انگيز ايراني در تراژدي اروپايي بود و ظهور نمايشنامۀ «خشايارشا» اثر مانيون (Magnon) و «ازدواج كمبوجيه» اثر كينو (Quinault) و «نينه تيس» اثر ويلوديو (Villedieu) حاكي از اين امر است.
2. متي، رودي / كدي، نيكي. ايران شناسي در اروپا و ژاپن. اسعدي. انتشارات الهدي. چاپ اول 1371.
مطالب مرتبط |
|
|
|
نظرات